OVO SU 3 NAJLEPŠA ŽENSKA IMENA GRČKOG POREKLA: Imaju prelepu simboliku - jedno je jako popularno u Srbiji
Beba/Ilustracija, Foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

ZA BUDUĆE RODITELJE

OVO SU 3 NAJLEPŠA ŽENSKA IMENA GRČKOG POREKLA: Imaju prelepu simboliku - jedno je jako popularno u Srbiji

Potražite inspiraciju za žensko ime među najlepšim imenima grčkog porekla

Objavljeno: 07:59h

Smišljanje imena za bebu je poseban i lep zadatak budućih roditelja. Mame i tate trude se uglavnom da ime bude originalno, ali i lepo, da ima neku simboliku, ali i da se lepo uklopi sa prezimenom.

Neretko roditelji iz Srbije inspiraciju traže među grčkim imenima, upravo zbog lepe simbolike. Izdvajamo tri najlepša imena grčkog porekla, koja moderni roditelji naročito obožavaju.

1. Teodora

Ovo ime je veoma popularno u Srbiji već neko vreme, a potiče od grčke reči Tehodoros, što znači božji dar.

Nekada se ime Teodora ili Teodor u muškoj varijanti davalo detetu koje su roditelji dugo čekali, pa su ga otuda smatrali božjim darom.

Može se čuti širom sveta, a jedno je i od najčešćih imena u našoj zemlji. Takođe, može se čuti i Dorotea ili Doroteja kao varijanta ovog imena.

Beba/Ilustracija
Beba/Ilustracijafoto: Profimedia

2. Sofija

Prema podacima poslednjih godina, ovo ime je ubedljivo najpopularnije na svetu. Ista je situacija i u našoj zemlji, gde je Sofija već godinama na listama najpopularnijih imena. Nastalo je od grčke reči sophos, što znači mudrost, pa se daje devojčicama da budu mudre i pronicljive.

Devojčica/Ilustracija
Devojčica/Ilustracijafoto: Davide Zanin / Alamy / Alamy / Profimedia

3. Helena

I ovo ime se veoma često može čuti u Srbiji, a poreklom je iz starogrčkog jezika – potiče od reči helene, hele, što znači "svetlost, sunčev sjaj", kao i Helios, grčki bog sunca. Postoji teorija i da se vezuje za praoca svih Grka, koji se nazivaju i Heleni.

Ime Helena nosi značeje "ona koja je obasjana suncem", osoba koja sija kao sunce, ona koja donosi radost. Varijacija ovog imena je Jelena, ime koje je nekada bilo veoma popularno na našim prostorima.

Još neka lepa imena grčkog porekla su: Magdalena, Irina, Doris, Anđela, Anastasija, Selena, Hristina, Tea, Margarita, Ksenija...

Bonus video:

02:00

ĆERKA DANIJELA ALIBABIĆA DOBILA DVA NEVEROTNO NEOBIČNA IMENA! Supruzi zbog rođenja drugog deteta priredio SPECIJALNO iznenađenje

(Espreso/Yumama/N.Z./Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.